Route naar ‘steeds inclusiever onderwijs’

Ook in de regio Noord- en Midden- Drenthe bereiden we ons voor op steeds inclusiever onderwijs. Doel voor dit schooljaar: oriënteren, verkennen en langzamerhand komen tot een plan van aanpak. Wat verstaan we eigenlijk onder inclusief onderwijs, waarom is het belangrijk en hoe kan inclusief onderwijs er uit zien? Vanuit verschillende invalshoeken worden deze vragen opgepakt.
Oriënteren en verkennen
Een groep enthousiastelingen (de werkgroep) komt met enige regelmaat samen om met elkaar te spreken over bovenstaande vragen. Dat levert mooie en kritische gesprekken op. En er worden gezamenlijk scholen in het land bezocht, met als resultaat dat eigen overtuigingen kantelen en nieuwe ideeën ontstaan. Perspectief verbreden gebeurt ook internationaal; een groep collega’s van stichting Baasis is op studiereis naar Canada geweest. Het is niet perse nodig om ver op pad te gaan. De leuke voorbeelden zijn ook in onze eigen scholen te vinden. Door middel van een artikelenserie maakt het samenwerkingsverband kleine en grote voorbeelden van inclusie in de praktijk zichtbaar, zoals bijvoorbeeld Inclusie in de techniekles, Profiteren van taalexpertise en Nieuwkomers op de dorpsschool.
De samenwerkende scholen voor gespecialiseerd onderwijs hebben dit jaar de contacten aangehaald met de reguliere basisscholen, gericht op de vraag op welke wijze zij vanuit het gespecialiseerd onderwijs kunnen bijdragen aan de route naar meer inclusie.
Op 26 maart 2025 stond de jaarlijkse themamiddag basisondersteuning in het teken van inclusie. Tijdens deze inspirerende middag hield keynote-speaker Sofie Sergeant de collega’s van de basisscholen in een spiegel voor. ‘Steeds inclusiever onderwijs is slappe bouillon’. Gevolgd door een stevig pleidooi voor echt inclusief onderwijs, als een ode aan het ambacht. Lesgeven op een inclusieve school is ingewikkeld en vraagt om een nieuwsgierige leerhouding. Het is belangrijk om samen met collega’s telkens te blijven ‘prutselen’ om het onderwijs in de groep, op de school, beter te maken. Vraag daarbij om hulp, bijvoorbeeld aan collega’s uit het gespecialiseerd onderwijs. Niet zo zeer om een leerling te observeren, maar liever om samen een les voor te bereiden.
Op weg naar een visie
Kortom, er is dit schooljaar beweging en enthousiasme op gang gebracht. Het komende jaar zal er een visie worden gevormd en kunnen we op basis daarvan doelen gaan stellen. Wil je invloed uitoefenen op het beleid van het samenwerkingsverband ten aanzien van inclusief onderwijs, overweeg dan om je als ouder of personeelslid verkiesbaar te stellen voor de Ondersteuningsplanraad. Inclusief onderwijs krijgt een prominente plek in het Ondersteuningsplan 2026-2030.