Direct naar de inhoud.
9 december 2024 | 1.00 minuten leestijd

Sterke stappen  

Sterke stappen  

In Noord-Nederland werkt een groot aantal partijen met elkaar samen om te zorgen voor een goede aansluiting van onderwijs op de af- en ombouw van de gesloten jeugdzorg. Gerrit-Jan Stoffer en Anja Boels, projectleiders voor de regio Noord- en Midden- Drenthe, introduceerden de aanpak Sterke Stappen. Deze aanpak heeft als doel om het netwerk van onderwijs en zorg voor de doelgroep te versterken. Jongeren die voorheen in aanmerking kwamen voor jeugdzorgplus hebben vaak te maken met multiproblematiek en hebben intensieve hulp en begeleiding nodig om zich staande te kunnen houden in de maatschappij. Schooluitval is aan de orde van de dag. Vaak hebben deze jongeren al een geschiedenis van vele hulpverleners. Door een regionaal netwerk te bouwen, kennis te delen en flexibele op maat gemaakte programma’s mogelijk te maken, bieden we jongeren beter kansen op een goede toekomst. 

De echte impact komt van de ‘Sterke-Stappen-Coaches’. Ester de Jonge en Helena Manatovic zijn gestart als Sterke-Stappen-Coach. Zij begeleiden jongeren op school en in hun netwerk om stappen te zetten richting hun onderwijsdoelen. Zij proberen jongeren een actieve rol te geven in hun eigen ontwikkeltraject, helpen hen obstakels te overwinnen en ondersteunen de schoolomgeving bij het omgaan met het ingewikkelde en uitdagende gedrag van de jongere. De Sterke-Stappen-Coaches krijgen intervisie en werkbegeleiding door experts van Elker/Portalis. Aanmelding voor begeleiding door een Sterke Stappen Coach verloopt via de school en/of de leerplichtambtenaar. 

De aanpak Sterke Stappen is tot stand gekomen na een uitgebreide onderzoeks- en interviewronde met jongeren, professionals uit scholen en hulpverleners in Noord- en Midden- Drenthe. De uitkomsten komen overeen met de uitkomsten van het landelijke onderzoek van de Academische werkplaats Risicojeugd. Ook in de andere regio’s in Noord-Nederland wordt geëxperimenteerd met verschillende aanpakken. De bedoeling is om van elkaar te leren en zo mogelijk ook meer samen te doen. Zo start de Jeugdhulpregio Drenthe bijvoorbeeld met een rondreizend ambulant specialistisch team, dat ingezet kan worden op de woonvoorzieningen waar jongeren verblijven. 

De pilot Sterke Stappen wordt tot augustus 2025 gefinancierd uit subsidiemiddelen ‘coalitie aansluiting onderwijs op af- en ombouw Jeugdzorgplus’. Het kabinet heeft aangekondigd dat de middelen structureel beschikbaar worden gesteld. Het is nog niet duidelijk hoe de geldstroom gaat lopen en of de aanpak bij positieve resultaten kan worden voortgezet. 

Voor meer informatie over de aanpak sterke Stappen kun je contact opnemen met sterkestappen@swv2201po.nl 

Voor meer informatie over de subsidie en het projectplan Onderwijs voor jongeren in jeugdzorgplus – Passend Onderwijs Drenthe 

Naar nieuwsoverzicht

© Copyright Passend Onderwijs Drenthe 2023

Disclaimer Cookies Privacyverklaring

Feedback
Feedback
We willen de inhoud van deze site blijven verbeteren. Daarom hebben we een paar vragen.
Wie ben je?
Heb je dit kunnen vinden?