Direct naar de inhoud.
10 maart 2025 | 1.00 minuten leestijd

Week van inclusief onderwijs 2025

Week van inclusief onderwijs 2025

Bericht van de werkgroep “steeds inclusiever in het onderwijs VO”

Van 10 t/m 14 maart is het de week van het inclusieve onderwijs. In deze week wordt in het hele land door scholen en samenwerkingsverbanden in het primair en voortgezet onderwijs aandacht gevraagd voor het belang van inclusieve scholen, scholen waarin alle leerlingen welkom zijn, samen op school leren, opgroeien en genieten van goed onderwijs.

Binnen ons samenwerkingsverband is een aantal jaren geleden de werkgroep “steeds inclusiever in het onderwijs” gestart. In dit bericht willen we iets vertellen over deze werkgroep.

Als werkgroep proberen we de komende jaren binnen het samenwerkingsverband een beweging op gang te brengen van passend naar meer inclusief onderwijs. Aanleiding hiertoe is de vraag vanuit de maatschappij maar ook het rapport “Werkagenda Route naar inclusief onderwijs 2035” vanuit de Rijksoverheid. Dit rapport beschrijft de ambities, acties en maatregelen voor de “Werkagenda Route naar inclusief onderwijs 2035”. Het gaat om onderwijs waarbij kinderen met en zonder beperking of ziekte samen naar school gaan.

Als werkgroep peilen wat we binnen het samenwerkingsverband verstaan onder inclusie maar ook wat wij al doen op het gebied van inclusie. Zo zijn wij begonnen met het in kaart brengen van interessante en goede voorbeelden en maken we deze zichtbaar op de website van het samenwerkingsverband.

Daarnaast zijn we als werkgroep bezig met het opdoen van expertise. Wat werkt al wel op het gebied van inclusie maar wat ook niet. Zo hebben we meerdere scholen bezocht (Matrix Lyceum, Eduwiek) welke al inclusief onderwijs verzorgen of met symbiose trajecten werken. 

Binnen het schoolleidersplatform (SLP) zijn we met elkaar in gesprek gegaan over het onderwerp inclusie. Er zijn presentaties gegeven over de inclusielanden Canada en Zweden. Hoe hebben ze inclusie vormgegeven in deze landen, wat werkt hier wel en wat niet. Daarnaast zijn we met elkaar in gesprek gegaan over wat je eigen school zou kunnen doen (of al doet) op het gebied van inclusie.

Dit schooljaar gaan wij als werkgroep op bezoek bij alle VO-scholen. We vinden het fijn om met collega’s uit allerlei geledingen in gesprek te gaan. Alle scholen hebben een gereedschapskist ontvangen met daarin diverse materialen die te maken hebben met het thema. In gesprek met elkaar proberen we de kijk op inclusie maar ook de behoeften met elkaar te onderzoeken. Hopelijk kunnen we een (voorzichtige) richtinggevende visie ontwikkelen voor het nieuwe ondersteuningsplan in 2026.

We werken stapsgewijs toe naar de ambitie, vanuit de gedachte dat we ‘gewoon’ maar eens klein moeten beginnen. Wat zou jij binnen je school – hoe klein ook- kunnen doen op het gebied van inclusie?  Lijkt het je leuk om deel uit te maken van onze werkgroep dan mag je een mailtje sturen naar j.hazekamp@swv2201vo.nl

De werkgroep bestaat uit:
Hilde Hoving
Randi van Beekum
Harry Hidskes
Willemijn van der Laan
Derktje Feringa
Jannie Hazekamp

Inclusie agenda:
Week van inclusief onderwijs van 10 t/m 14 maart met 3 onlinebijeenkomsten (Week van inclusief onderwijs 2025)
Inclusie dag, Bussum 4 juni 2025

Lezen?
www.naarinclusieveronderwijs.nl

https://www.steunpuntpassendonderwijs-povo.nl/aan-de-slag/ik-wil-samen-leren-2/werkbezoeken-inclusiever-onderwijs/

Naar nieuwsoverzicht

© Copyright Passend Onderwijs Drenthe 2023

Disclaimer Cookies Privacyverklaring

Feedback
Feedback
We willen de inhoud van deze site blijven verbeteren. Daarom hebben we een paar vragen.
Wie ben je?
Heb je dit kunnen vinden?