Direct naar de inhoud.
14 november 2023 | 1.00 minuten leestijd

Een mooie kans voor Leerlingen bij PRO Assen

Een mooie kans voor Leerlingen bij PRO Assen

Leerlingen passen niet in een hokje. Hoe groot dat hokje ook is. In Assen proberen alle scholen er samen voor te zorgen dat onze leerlingen alle kanten op kunnen gaan die hen lukt. De tussengroep op Praktijkonderwijs Assen (PRO Assen) is hier een goed voorbeeld van.

PRO Assen geeft leerlingen die extra aandacht nodig hebben een omgeving waarin ze kunnen groeien. Kleine klassen en meestal dezelfde docent zijn hier vanzelfsprekend, maar ze gaan nog een stap verder met de tussengroep. PRO Assen werkt voor deze tussengroep samen met alle vmbo-scholen in de regio van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Noord- en Midden-Drenthe. De leerlingen uit deze tussengroep kunnen dan ook naar alle vmbo-scholen doorstromen.

De tussengroep is bedoeld voor leerlingen waarvan verwacht wordt dat ze met de extra begeleiding die ze krijgen in een gestructureerde omgeving op termijn mogelijk kunnen doorgroeien naar het VMBO BB. In deze klassen blijft de groepsgrootte klein, met maximaal 12 leerlingen per klas. Deze leerlingen hebben dezelfde docent voor alle Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) vakken, en hun lesmateriaal is vergelijkbaar met dat van leerlingen op vmbo BB-niveau. Ze volgen globaal hetzelfde lesrooster als de reguliere vmbo-onderwijsklassen, met extra ondersteuning.

Docenten Ying Poon en Linda Nederhoed hebben beide ervaring met het lesgeven aan tussenklassen. Linda werkt al geruime tijd bij PRO, en hoewel ze oorspronkelijk dacht dat ze slechts drie maanden les zou geven aan de tussengroep, is ze inmiddels al meer dan tien jaar toegewijd aan deze speciale groep. “Het geeft me enorm veel voldoening om deze kinderen de structuur te bieden die ze nodig hebben, zodat ze na het eerste jaar daadwerkelijk kunnen doorstromen, of goed voorbereid worden op een route richting het MBO of een duurzame plek op de arbeidsmarkt” zegt Linda.

Ying werkt al meer dan twintig jaar bij PRO en heeft nu voor het tweede jaar een tussengroep. Ze vertelt enthousiast: “Deze leerlingen zijn echt super gemotiveerd, ze werken ergens naartoe. Vorig jaar is de helft van mijn groep doorgestroomd, en dat is natuurlijk geweldig om te zien! Ook de leerlingen die hier zijn gebleven hebben een goed jaar gedraaid en gaan een goede toekomst tegemoet”.

Zowel Ying als Linda benadrukken dat het belangrijkste voordeel van de tussengroep is dat de kinderen zelfvertrouwen krijgen. “Als ze bij ons binnenkomen, zijn ze vaak onzeker omdat ze in groep 8 niet goed konden meekomen,” zegt Linda. “Maar als ze zien dat ze dankzij de extra aandacht beter presteren, worden ze veel zelfverzekerder.”

“Als docenten geven we vrijwel alle vakken op hetzelfde niveau als het reguliere vmbo BB. Dit is natuurlijk uitdagend, maar het geeft de kinderen de stabiliteit die ze op dit moment nodig hebben,” voegt Ying toe.

Dit is niet alleen fijn voor de kinderen die uiteindelijk opstromen, maar ook voor de leerlingen die toch op PRO blijven. “Als kinderen uiteindelijk toch niet opstromen, verandert er voor hen weinig.

Leerlingen Dalisha (13) en Hermela (13) bevinden zich in de tussengroep en zijn erg blij met de extra begeleiding die ze ontvangen, evenals de kans om straks naar door te stromen richting het VMBO BB.

Hermela legt uit: “Ik wil graag doorstromen omdat ik apothekersassistent wil worden, en daarvoor heb ik een vmbo-diploma nodig. Ik ben blij dat ik in de tussengroep zit en nu de kans heb om dit doel te bereiken.”

Dalisha voegt eraan toe: “Ik vind het echt fijn dat de klassen kleiner zijn, hier kan ik me veel beter concentreren. Omdat het in de klas sneller stil is, kan ik ook gemakkelijker leren.”

Door projecten zoals de tussengroep streeft het samenwerkingsverband passend onderwijs ernaar om elk kind de kans te geven om te groeien, te leren en te stralen, ongeacht het pad dat ze kiezen. De toewijding aan individuele aandacht en onderwijs op maat zorgt ervoor dat elke leerling de kans krijgt om zijn of haar volledige potentieel te benutten.

Naar nieuwsoverzicht

Vragen? Neem contact op.

© Copyright Passend Onderwijs Drenthe 2023

Disclaimer Cookies Privacyverklaring

Feedback
Feedback
We willen de inhoud van deze site blijven verbeteren. Daarom hebben we een paar vragen.
Wie ben je?
Heb je dit kunnen vinden?