Wat is passend onderwijs?
De meeste kinderen kunnen de lessen op school goed volgen, maar niet ieder kind is hetzelfde. Sommige kinderen en jongeren hebben extra hulp nodig of kunnen extra oefening gebruiken. Soms is er meer nodig dan de school kan bieden en moet het kind naar een andere school. Dat kan bijvoorbeeld een andere school voor regulier onderwijs zijn of een school voor speciaal (basis) onderwijs of voortgezet speciaal onderwijs. Elk kind met een ondersteuningsbehoefte moet onderwijs krijgen dat bij hem of haar past. Het liefst in de regio waar het kind woont. Dat heet passend onderwijs.
De rijksoverheid heeft algemene informatie opgeschreven over passend onderwijs. Per regio zijn er verschillen. Hoe het in Noord- en Midden- Drenthe werkt, is te lezen op deze website.
Zorgplicht
Elk kind moet onderwijs krijgen dat bij hem of haar past, en extra hulp krijgen als dat nodig is. Daar moet het schoolbestuur voor zorgen. Dat heet zorgplicht. Hiervoor moet de school eerst goed onderzoeken wat voor hulp een kind nodig heeft en of de school die extra hulp zelf kan geven. Soms heeft de school daarbij hulp nodig van het samenwerkingsverband, of van andere deskundigen. Past een andere school beter? Dan moet de school helpen met het zoeken naar een andere plek. Het schoolbestuur van de school waar een kind staat ingeschreven, heeft zorgplicht. Ook als de extra hulp via het samenwerkingsverband gaat.
Het is niet per se nodig om een diagnose te hebben, zoals ADHD of autisme, om in aanmerking te komen voor ondersteuning. Een diagnose kan de school soms wel helpen om te weten welke hulp een leerling nodig heeft. Een diagnose zoals dyslexie is soms wel nodig om extra hulpmiddelen te mogen gebruiken of om extra tijd te krijgen bij toetsen en examens.
Naar het themaoverzicht