Direct naar de inhoud.
26 februari 2024 | 1.00 minuten leestijd

De Plusklas, een nieuwe stap naar school

De Plusklas, een nieuwe stap naar school

In de regio Noord- en Midden- Drenthe zijn verschillende onderwijszorgarrangementen (OZA) gestart. Eén daarvan is ‘de plusklas’, een initiatief om thuiszittende jongeren of jongeren met een risico op voortijdig schoolverlaten tussen de 12 en 16 (met mogelijke uitloop tot 23 jaar) kans te bieden om een nieuwe stap richting onderwijs te zetten. De plusklas is in juni 2023 gestart en inmiddels maken de eerste twee leerlingen de doorstart op school.

In buurthuis ’t Markehuus’ in Assen komen de jongeren drie dagen in de week bij elkaar. Een mentor van Horizonbegeleiding en een onderwijsbegeleider van RENN4 zijn aanwezig en maken met de jongeren een programma. Er is iedere dag een blok onderwijs, waarin iedere jongere een eigen op maat gemaakt leerprogramma heeft. Vaak wordt het schoolwerk aangeleverd door de school van herkomst. Ook is er ieder dag een blok sport, creatieve invulling of projecten. Belangrijk is de ruimte voor ontspanning, gesprekken en samen doen. Zo doen leerlingen boodschappen en bereiden een gezamenlijke lunch. Bij de projecten worden de mogelijkheden in de buurt benut. Een aansprekend voorbeeld is de samenwerking met het Odenzahuis, waarbij leerlingen ouderen hielpen bij het maken van een boombank en vogelhuisjes.

Bij de plusklas gaat het niet alleen om school maar om jouw persoonlijke ontwikkeling. Wij staan voor je klaar om samen met jou persoonlijke uitdagingen te overwinnen. We willen weten waar je talenten liggen zodat we samen kunnen kijken hoe we deze kunnen vergroten.”

Een leerling die sinds de zomer van 2023 deelneemt aan de plusklas deelt zijn ervaring: “Er is minder druk en er wordt meer naar je geluisterd. Je kunt je beter concentreren doordat het een rustigere omgeving is.”

Projectleider Anja Boels vertelt enthousiast: “We zijn op 5 juni 2023 gestart, en tot nu toe verloopt alles succesvol. De keuze voor een informele locatie, vergelijkbaar met een buurthuis, draagt bij aan het positieve resultaat.” De aanwezigheid van een zorgbegeleider en een onderwijsbegeleider zorgt voor een bredere benadering. De focus ligt op het analyseren van de huidige situatie van de leerlingen en het identificeren van mogelijkheden tot verbetering. Soms is er behoefte aan extra hulp in de thuissituatie, en ook daar wordt aandacht aan besteed. Momenteel telt de plusklas negen leerlingen van verschillende niveaus, die worden doorverwezen via de zogenaamde regievoerders zorgplicht van de scholen of via de consulent passend onderwijs van het samenwerkingsverband.

Het onderwijszorgarrangement heeft een formele experimenteerstatus. Dat betekent dat het ministerie van onderwijs toestemming heeft gegeven om tijdelijk te mogen afwijken van wet- en regelgeving. Verschillende organisaties financieren het onderwijszorgarrangementen in de pilotfase: de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, het samenwerkingsverband passend onderwijs Noord- en Midden-Drenthe. Er is een bijdrage uit het regionale programma voortijdig schoolverlaten en jongeren in kwetsbare posities (VO, MBO, Doorstroompunt RMC en werkplein Drentse Aa) en de provincie Drenthe verstrekt subsidie.

Lees ook: Experimenteerruimte voor vier onderwijszorgarrangementen – Passend Onderwijs Drenthe

Voor meer informatie en contact: Plusklas-folder-1-1.pdf (passendonderwijsdrenthe.nl)

Naar nieuwsoverzicht

Vragen? Neem contact op.

© Copyright Passend Onderwijs Drenthe 2023

Disclaimer Cookies Privacyverklaring

Feedback
Feedback
We willen de inhoud van deze site blijven verbeteren. Daarom hebben we een paar vragen.
Wie ben je?
Heb je dit kunnen vinden?