Direct naar de inhoud.

Hoe vind ik een basisschool die bij mijn kind past?

Als uw kind vier wordt, kunt u uw kind aanmelden bij een basisschool. Als u weet dat uw kind extra hulp nodig heeft, is het verstandig om op tijd te beginnen om een school te zoeken. Voordat u uw kind aanmeldt, kunt u rondkijken op verschillende scholen. Vooraf kunt u op de website van de school informatie vinden over de hulp die een school kan bieden. Deze informatie staat in het schoolondersteuningsprofiel. In een kennismakingsgesprek kunt u vragen naar de mogelijkheden op een school. De school zal in dit gesprek ook vragen hoe uw kind zich ontwikkelt en of er bijzonderheden zijn. Als u een keuze heeft gemaakt, kunt u uw kind aanmelden bij een school. De school heeft dan zes weken de tijd om te onderzoeken of ze uw kind een passende plek kunnen bieden. Eventueel kan deze periode met vier weken worden verlengd. De school zal u vragen om informatie te delen over uw kind, bijvoorbeeld of uw kind een behandeling heeft gehad. Ook zullen ze u vragen om toestemming om contact op te nemen met bijvoorbeeld de kinderopvangorganisatie of een hulpverlener die met uw kind te maken heeft gehad. Daarnaast zal de school een deskundige uit het expertiseteam inschakelen om goed te onderzoeken welke hulp uw kind nodig heeft en of de school dit kan bieden. Als de school de benodigde hulp kan bieden, schrijft de school uw kind in.

Lees meer in de landelijke brochures.

Als uw kind al op de basisschool zit en u gaat verhuizen, dan kunt u uw kind aanmelden bij een school in of nabij uw nieuwe woonplaats. In een kennismakingsgesprek kunt u vragen naar de mogelijkheden op school. De school zal in dit gesprek ook vragen hoe uw kind zich ontwikkelt en of er bijzonderheden zijn. Als u een keuze heeft gemaakt, kunt u uw kind aanmelden bij één school. De school heeft dan zes weken de tijd om te onderzoeken of ze uw kind een passende plek kunnen bieden. Eventueel kan deze periode met vier weken worden verlengd. De school zal u vragen om informatie te delen over uw kind, bijvoorbeeld of uw kind een behandeling heeft gehad. De school kan contact opnemen met de school waar uw kind al staat ingeschreven. En de school zal u vragen om toestemming om contact op te nemen met bijvoorbeeld een hulpverlener die met uw kind te maken heeft gehad. Ook kan het zijn dat de school een deskundige uit het expertiseteam inschakelt om goed te onderzoeken welke hulp uw kind nodig heeft en of de school dit kan bieden. Als de school de benodigde hulp kan bieden, schrijft de school uw kind in. Als de school tot de conclusie komt dat zij de benodigde hulp niet kunnen bieden, gaat de school samen met u op zoek naar een andere passende school in de nieuwe woonomgeving van uw kind.

Als het niet goed gaat met uw kind op school en u heeft het idee dat uw kind beter af zal zijn op een andere school, dan kunt u dit het beste met de school van uw kind bespreken. Samen gaat u dan na of de school uw mening deelt en welke mogelijkheden er zijn. Als de school uw mening deelt, helpt deze u bij het benaderen en vinden van een andere school.

Naar het themaoverzicht

Vragen? Neem contact op.

© Copyright Passend Onderwijs Drenthe 2023

Disclaimer Cookies Privacyverklaring

Feedback
Feedback
We willen de inhoud van deze site blijven verbeteren. Daarom hebben we een paar vragen.
Wie ben je?
Heb je dit kunnen vinden?