Direct naar de inhoud.

Mijn kind heeft een toelaatbaarheidsverklaring. En nu?

Als een kind speciaal (basis)onderwijs nodig heeft, moet hij of zij hiervoor toestemming krijgen. Hiervoor heeft hij of zij een toelaatbaarheidsverklaring nodig. Dit is een bewijs dat een kind recht geeft op een plek in het speciaal (basis)onderwijs. Een toelaatbaarheidsverklaring is geldig voor iedere speciale school van hetzelfde type in Nederland. Dus als u uw kind verhuist, dan kan de toelaatbaarheidsverklaring op de nieuwe speciale school ook gebruikt worden. Meestal is een toelaatbaarheidsverklaring geldig voor de hele basisschoolperiode. Soms wordt er gekozen voor een tijdelijke periode, bijvoorbeeld twee jaar. De reden voor een tijdelijke toelaatbaarheidsverklaring is bijvoorbeeld omdat er twijfel is over de juiste vorm van speciaal onderwijs, of omdat de verwachting is dat uw kind na een bepaalde periode in het speciaal onderwijs weer naar een gewone basisschool kan. Als uw kind de overstap maakt van het speciaal (basis) onderwijs naar het voortgezet speciaal onderwijs, dan is er een nieuwe toelaatbaarheidsverklaring nodig.

Als uw kind een toelaatbaarheidsverklaring heeft, kunt u uw kind officieel aanmelden bij een speciale (basis)school. Meestal heeft u daarvoor al contact gehad met deze school. De speciale (basis)school neemt uw aanmelding nu officieel in behandeling. De school nodigt u uit voor een intakegesprek waarin u met elkaar kennis maakt. Om een goed beeld te krijgen van uw kind en de benodigde ondersteuning neemt de school altijd contact op met de (vorige) school waar uw kind is ingeschreven. Met uw toestemming wordt ook contact opgenomen met eventuele hulpverleners die betrokken zijn (geweest) bij uw kind. Als alles duidelijk is en de school kan uw kind een goede plek bieden, dan spreekt u af wanneer uw kind kan starten.

In sommige situaties zegt de school dat ze uw kind niet kunnen toelaten, ondanks dat er een toelaatbaarheidsverklaring is. In dat geval gelden de regels van de zorgplicht.

Naar het themaoverzicht

Vragen? Neem contact op.

© Copyright Passend Onderwijs Drenthe 2023

Disclaimer Cookies Privacyverklaring

Feedback
Feedback
We willen de inhoud van deze site blijven verbeteren. Daarom hebben we een paar vragen.
Wie ben je?
Heb je dit kunnen vinden?