Direct naar de inhoud.

Wanneer kom ik in aanmerking voor Leerwegondersteuning en hoe wordt dit besloten?

Het leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) is er voor Vmbo-leerlingen die extra hulp nodig hebben om hun diploma te halen. Scholen beslissen zelf hoe de ondersteuning er precies uitziet. Dat kunnen kleinere klassen zijn, huiswerkbegeleiding, bijles of training. Het is geen aparte school, maar een ‘pakket’ van ondersteuning. Het verschilt per samenwerkingsverband of en hoe dit moet worden aangevraagd.

Alle Vmbo-scholen in de regio bieden Leerwegondersteuning aan (LWOO). Om in aanmerking te komen voor Leerwegondersteuning is binnen het samenwerkingsverband Noord- en Midden-Drenthe een ´aanwijzing LWOO’ nodig. Deze aanwijzing kan worden afgegeven door de Vmbo-school, als de wettelijke eisen van toepassing zijn. Hierbij gaat het om leerprestaties op lezen, rekenen en spellen, intelligentie en sociaal-emotionele ontwikkeling. De informatie wordt zoveel mogelijk opgevraagd bij de basisschool. Op de Vmbo-school van jouw keuze, doe je nog een aanvullend onderzoek. Hiervoor kom je een ochtend of middag op de school om een test te maken. Je hebt dan gelijk de kans om alvast te zien hoe het er op die school aan toe gaat. Als de Vmbo-school alle informatie heeft, dan besluit de school of je in aanmerking komt voor LWOO.

De informatie wordt vastgelegd in het beveiligde systeem Indigo. Het samenwerkingsverband neemt steekproeven om na te gaan of alle scholen op dezelfde manier tot een besluit komen. De aanwijzing LWOO is geldig op alle scholen in de regio. Op scholen buiten de regio wordt verschillend omgegaan met LWOO; soms is de aanwijzing wel geldig en soms niet. Als je niet in aanmerking komt voor LWOO, dan heeft de Vmbo-school toch een goed beeld gekregen van jouw mogelijkheden en de hulp die je nodig hebt. De school kijkt op welke manier ze jou een passende plek kunnen bieden. Als de school vindt dat ze geen goede plek voor je kunnen bieden, dan bespreekt de school dat met jou en je ouders of verzorgers en de basisschool en gaat de Vmbo-school op zoek naar een andere beter passende school. Het samenwerkingsverband is van plan om de werkwijze LWOO in de toekomst te veranderen.

Naar het themaoverzicht

Vragen? Neem contact op.

© Copyright Passend Onderwijs Drenthe 2023

Disclaimer Cookies Privacystatement

Feedback
Feedback
We willen de inhoud van deze site blijven verbeteren. Daarom hebben we een paar vragen.
Wie ben je?
Heb je dit kunnen vinden?